Mange har spurgt til, hvad forskellen er på de forskellige fladskærms-TV-typer man kan vælge imellem.
De forskellige typer af fladskærmspaneler, der anvendes i dagens tv er en detalje som de fleste mennesker ikke funderer så meget over, fordi når man handler i en elektronikbutik, er det temmelig svært at mærke en reel forskel, og det er som regel dagens reklamer og tilbud, der gør forskellen. Ikke desto mindre er der et par ting, der er værd at overveje med hver type TV. Lad os gennemgå de mest populære samt hvilke fordele og ulemper der er ved hver.

Plasma TV
Plasma-paneler er på vej ud, fordi de har et par alvorlige ulemper. Primært, de genererer en masse varme, fordi de brænder fosforelementer for at kunne vise billedet. Mere varme betyder mere strømforbrug, så de er ikke synderlig miljøvenlige, som andre paneltyper. Desuden kan statiske billeder på plasma-paneler forårsage en skærm-burn-effekt, hvis de står for længe. Tidlige plasma-TV har betragteligt kortere levetid end LCD-skærme, men dette har siden ændret sig, og kun noget, du behøver at bekymre dig om, når de købes brugt. Uanset hvad, kan du forvente et minimum på 30.000 timers brug.

På den positive side, er der de faldende priser, fordi salget af plasmaskærme er forholdsvis lav. Hvis du køber plasma, vil du normalt være i stand til at få et større tv for færre penge. Du skal bare gøre op, om omkostningerne på elregningen modsvarer den lave indkøbspris. Plasma-paneler er også kendt for deres bedre kontrast-ratio, præsentationen af ​​rige farver og dybere sorte, og så godt som ingen ghosting-effekt, når der vises billeder i hurtig bevægelse.

LCD-paneler
LCD-paneler er de mest almindelig anvendt fladskærms-tv i dag. De tilbyder en masse fordele i forhold til plasma, såsom lav varmeudvikling, ingen statisk billede/skærmforbrænding , og en større lysstyrke end plasma. LCD-paneler har en tendens til at være lettere i vægt (end plasma), og du kan få en ekstra oplevelse, når de købes med 3D effekter.

På den anden side, har LCD-skærme aldrig været god til sorte farver eller, at undgå ghosting-problemet med billeder i hurtig bevægelse. Selv med 120Hz og 240Hz refresh-rate kan dette være et problem, hvor bevægelse i film og eks. vis sportsudsendelser ser ud som om de blev skudt med et billigt iPhone videokamera. Hvis du er okay med disse tilstande, når du ser sport og film, er dette ikke meget af en ulempe. LCD-skærme har også tilbøjelighed til døde pixels, og det er ret almindeligt at købe et tv med mindst en død pixel. Generelt skal mange pixels dø, før et garantikrav kan arkiveres, så hvis du har en eller to døde pixels, og det generer dig meget, så bør du bytte TV’et mens du stadig er dækket inden bytteperioden udløber.

In-Plane Switching
LCD-paneler med In-Plane Switching (IPS) tilbyder en fordel i forhold til standard LCD og plasma-paneler.

Du har måske bemærket, at når du går til siden i forhold til selve fladskærms-tv-billedet så bliver det lysere, og i nogle tilfælde, begynder det at vende. Dette er på grund af at betragtningsvinkelen er temmelig smal på de fleste fjernsyn. LCD-paneler, der tilbyder IPS, har generelt en betragtningsvinkel på 170 grader.

Som et resultat, kan du se dit TV fra en større vinkel. Hvis du har set en nyere Apple-skærm, iMac, eller iPad, har du set et LCD-panel med IPS.

LED-baggrundsbelysning
En standard LCD skærm er belyst ved CCFLs, der ikke er så effektive som lysdioder. Ikke alle LED-baggrundsbelyste skærme er skabt lige, hvilket betyder, jævnheden af ​​baggrundsbelysningen kan variere. Det er dog nemt at se, ved at vise en rent sort billede på fjernsynet. Dette vil give dig mulighed for at se jævnhed for baggrundslysningen. Ud over dette, giver LED-baggrundsbelyste skærme en hel del flere fordele. De muliggør tyndere skærme, bruger mindre strøm, skaber ekstra lysstyrke og, hvad der nok er vigtigst for LCD købere, giver bedre kontrastniveauer. De er også bedre til at sprede varme. Du vil selvfølgelig komme til at betale mere for LED-baggrundsbelysningen, men det er generelt det værd.

OLED-skærme
Fordelen ved OLED organiske lysdioder er temmelig stor. De er tynde, lette, og kræver ikke baggrundsbelysning. Som et resultat de er i stand til meget dybe sorte farver og kan tilbyde et overlegen kontrastforhold. OLED-skærme har en tendens til at tilbyde billeder, der er tættere på virkeligheden grundet deres kontrastevner. Når et LCD-panel kan se en smule udvasket ud med hvide pletter, når der vises mørke billedsekvenser, vil du ikke kunne se problemet med et OLED-TV. Samlet set er den eneste reelle ulempe OLED, den forholdsvis højere pris og knappe tilgængelighed.

Men hvordan vælger man sit nye stuealter?
Når du vælger et nyt TV, er du nødt til at vælge, hvilken slags TV der passer bedst til dine behov.

Hvis mange mennesker vil skal kunne se TV’et i et bredt rum fra forskellige vinkler, vil du sandsynligvis ønske en LCD-skærm med IPS. Hvis du primært vil se sport, vil en plasma-skærm eller LCD-skærm med en hurtig opdateringshastighed (over 120Hz eller 240Hz) tjene dig godt, hvor en almindelig gammel LCD ikke vil være den bedste løsning. Så er der selvfølgelig OLED-TV’et, og kan du finde et passende tv til en god pris, er det nok din bedste satsning. Men i sidste ende, er du nødt til at finde ud af hvilke funktioner der betyder mest for dig og gøre et valg baseret på dette. Held og lykke med TV-Jagten!