Kan du huske den gang hvor Microsoft var det onde altoverskyggende IT imperium, alle yndede at hade, mest af alt grundet deres Office-pakker, browsere og windows-operativsystemer, og alt der var open source var nærmest at ligestille med Starwars mythologiens ”Rebel Alliance” som man ikke stiller spørgsmål til, men nøjes med at stirre sig blind på perceptionen, at det er frit, gratis og dermed godt.
Siden.. Den gang, ikke så længe siden, har forskellige ”open source” løsninger fra div. Linux-kloner, over Googles online univers og Android til Nokia’s Meego forsøgt at erobre verden med varieret succes. Og ser man bort fra, at Microsoft faktisk stadig regerer over vores PC’er og netværksløsninger, er de såkaldte ”open source” alternativer i ordenes egentlige betydning, ved at snige sig ind ad bagdøren, i form af mobiloperativsystemer som Android og Apple’s iOS.

Android og iOS bliver i stigende grad brugt/integreret med en lang række af husstandens resterende elektroniske dimsenoter og himstergimser. Vi kender alle herlighederne ved Apple, der i mange år har integreret musik fra iTunes over iPod’en eller Computerne til husets stereo og musikanlæg. Senest har Apple TV på samme måde flettet Netflix, iTunes, Youtube og andre tjenester med Online-tv, film og underholdning til fjernsynet, stereoanlægget, osv.
Google står ikke tilbage for denne udvikling, og leverer faktisk alle de samme services og muligheder som Apple gør. Her hedder det bare Google TV osv. Google kommer også ind af fordøren til vores TV-stuer med eks. Samsungs nye smart-TV, der automatisk leveres med gratis Android-baseret Galaxy S Wifi tablet. Med de nye fjernsyn følger også adgang til ikke alene en lang række internettjenester men også apps-markeder som vi kender fra mobilerne.

Husaltrene i form af TV og musikanlæg er kun en del af Google’s overordnede strategi. De vil, meget gerne, længere ind i vores hverdag og hjem, og hvor Facebook er helt åben om, at de gerne vil vide alt om os, så er Google godt på vej til det, uden at spørge. Det kan eks. vis ske med Android@Home der er en ny Google-ramme, der primært, som navnet indikerer, er rettet mod hjemmet og alle husholdningsapparaterne.

Det tidligere nørdede “Hello World” af dimsernes internet har allerede udviklet sig til at kunne slukke og tænde for lyset, via web-tilsluttede enheder. Google har demonstreret belysningsanlæg, der kontrollerer alt lys i hjemmet eller at vaskemaskinen starter når el koster mindre, varmen eller alarmen skal tændes eller slukkes, eller nogle helt andre ting.
Ny i @Home-pakken er også Androids Tungsten der bruger Near Field Communication (NFC), der ud over at være grundlaget for teleselskabernes planer om et dankortalternativ, også kan bruges til at bolig-og kommercielle applikationer som, at kontrollere og registrere hjemmets individuelle musik og underholdning. NFC kan også bruges som dørlås til sikring og åbning af eks. vis hjemmets døre, og så i samme ombæring sende en SMS til far og mor, når ungerene kommer hjem fra skole..
Alt sammen intelligente enheder, der popper op overalt i hjemmet, på kontoret, bilen, supermarkedet osv. Til en forbrugerskare der tilsyneladende foretrækker brugervenligheden over alt andet. Ulempen ved at have intelligente enheder der primært baseres på tynde klienter, er at de er omtrent lige så kloge eller dumme som en gennemsnits hund – de kan ikke skelne mellem gode og dårlige kommandoer, og vil gøre hvad mennesket siger, uanset om mennesket eller maskinen er des herre eller ej.

Samtidig med den tekniske risiko, er der en stor forskel på hvad en europæer og en amerikaner opfatter som den etiske grænse for hvad man kan tillade sig at indsamle af data og hvem man deler disse data med. Den sidstnævnte grænse overskrides allerede uanset på hvilken side man er af Atlanten, i form af helt almindelige smartphone apps, da virksomhederne bag applikationerne ofte indsamler og videreforhandler langt flere personlige oplysninger end nødvendigt for at yde den service, de reelt udfører.
I dag er de typisk indsamlede data, positions-, kalender- og telefondata som mobil- og IMEI-nummer, kontaktbogsdata og data fra kamera, mikrofon, gyroskop og accelerometer. Eks. snapper ”Angry Birds” de fleste af de ovennævnte data, uden at spørge. Så tænk på når Googles Android@home så også gerne vil dele informationerne fra dit kaffe- eller Elforbrug eller hvornår du kommer og går, til interessenter du ikke kender – Er det Big Brother eller måske Dong som står som køber af informationerne.

Brugen af Androidplatformen, er et smart træk og spiller på Googles styrker: at bygge en åben platform og lokke udviklere til at bygge ting, der vil (håber Google), sætte den i stand til at tilbyde et mere overbevisende intelligent hjem, som vil gøre konkurrenter som Microsoft og Apple til proprietære produkter. Får vi ikke taget hånd om og defineret tilstrækkelige tidssvarende sikkerhedspolitiker på området, vil ofrene i dette spil være de sidste rester af vores privatliv og datasikkerhed. Og kampen om de intelligente hjem er blæst i gang.